In de media

Extra hulp voor jongere met heftige ervaring of extra verlies hard nodig

Steeds meer jongeren kampen met psychische problemen, concludeert bijvoorbeeld het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er zijn grote zorgen over hulp aan jongeren, vooral na een heftig voorval.

De situatie van jongeren is extra zorgelijk als ze (bovenop de gevolgen van corona) nog een extra verlies of heftig voorval in hun omgeving meemaken. Denk aan zelfdoding, (getuige zijn van) een ernstig verkeersongeluk, zedendelict, sexting of seksueel misbruik. Jongeren kampen na een heftig voorval met allerlei problemen. Denk aan slaap- en leerproblemen, overmatig drank- en drugsgebruik, vernielzucht en na een zelfdoding: kopieergedrag. Ook krijgen ze last van schuldgevoelens en schaamte.

Zorg die breed gedragen wordt
Allereerst is het nodig jongeren na een heftig voorval nazorg te bieden. Zorg die breed gedragen wordt door meer instanties in de maatschappij. Groepshulp biedt daarnaast meerwaarde boven individuele hulp. Ook sta ik voor het proactief benaderen van jongeren. Het heeft geen zin te wachten tot jongeren zelf met een ‘hulpvraag’ komen.

Breed gedragen hulp aan jongeren op groepsniveau is zeker mogelijk. Bij volwassenen gebeurt het vaak al. Zo mocht ik bijvoorbeeld bijdragen aan de gezamenlijke opvang na het neerhalen van de MH17 en de tramaanslag in Utrecht. Ook werkgevers pikken crisisopvang steeds beter op. Zij voelen zich moreel verplicht en willen niet dat hun medewerkers gaan verzuimen. Zo komt er ook op de werkvloer na een impactvolle gebeurtenis – bedrijfsongeval of overval – steeds vaker crisisopvang.